Alle ervaringsverhalen

Lesley
Huijzen


Begeleider dagbesteding

Lesley Huijzen is begeleider dagbesteding op dagbestedingslocatie 1C in Goes. Ze werkt in een klein team van drie collega’s, waarvan er steeds twee per dag aanwezig zijn. “Eén collega begint iets vroeger en start met inlezen, terwijl de ander om 10.00 uur begint. Dan komen ook de cliënten binnen.” De dag begint aan tafel met koffie of thee. Daarna staat er een gezamenlijke activiteit op het programma. Op 1C is de tovertafel favoriet. “Dit is een interactieve lichtprojector met geluid, die van een gewone witte tafel een belevenis maakt. We doen het licht uit en kiezen één van de vele mogelijkheden, zoals een projectie van ballonnen die we met onze handen kapot kunnen slaan. Dat is altijd een groot succes.”

Ieder zijn eigen activiteit
Voor de lunch kiest elke cliënt nog een eigen activiteit: verven, kleuren, breien, armbandjes maken of even op de iPad. “Sommigen gaan zelfstandig aan de slag, terwijl anderen begeleiding nodig hebben. Tussendoor helpen we ook met de verzorging.

Gezellig kletsen tijdens de lunch
Om 12.00 uur is het tijd om te lunchen. “Meestal eten we boterhammen, maar we halen ook weleens iets lekkers. Voor een aantal cliënten pureren we alles, omdat ze moeite hebben met slikken. We weten van elke cliënt wat ze wel en niet mogen eten. Tijdens de lunch is er altijd wel ruimte om gezellig met elkaar te kletsen. Na het opruimen van de lunch volgt een rustmoment. Sommige cliënten vinden het fijn om even bij te komen in een afgesloten ruimte.”

 

 

"De verantwoordelijkheid die wij krijgen vind ik erg fijn"

Mooi om te zien
Daarna gaan we weer iets leuks doen met de cliënten. Sylvia bijvoorbeeld is dol op nagels lakken. De cliënten kunnen in de wellnessruimte ook een voetenbadje krijgen. Peter kijkt graag een filmpje en in de winter lezen we soms voor bij de sfeerhaard. Het is best een uitdaging om iedereen evenveel aandacht te geven. De cliënten helpen elkaar ook. Dat is mooi om te zien. Rond 15:00 uur drinken we weer samen koffie of thee en duikt één van de collega’s even achter de computer om een dagrapport te schrijven, mails te beantwoorden, een plan uit te werken of iets te delen op onze Facebookpagina. Omdat er overdag weinig tijd is om te overleggen spreken we met het team regelmatig voor het werk af, om organisatorische of zorginhoudelijke onderwerpen te bespreken.”

Superleuk en afwisselend
De dag vliegt voorbij want na de koffie is het alweer tijd om af te ronden, op te ruimen en de jassen aan te trekken. De collega die ‘s ochtends eerder begint is om 16.00 uur klaar. De andere collega begeleidt eerst nog de cliënten naar hun woning of de taxi en sluit om 16.15 uur af. “Een volle dag dus. Ik vind mijn baan als begeleider dagbesteding echt superleuk en afwisselend.”