Alle ervaringsverhalen

Ingrid
Johannes


Woonbegeleider

Van carrière in administratie naar passie in de gehandicaptenzorg: Het inspirerende verhaal van Ingrid 

Ingrid Johannes, een energieke en sportieve 34-jarige inwoner van Spijkenisse, heeft een opmerkelijke reis gemaakt van een brede administratieve functie bij een inspectiebureau naar een vervullende carrière als woonbegeleider bij Zuidwester. In een interview delen we haar inspirerende verhaal.

De ontdekking van mijn passie
"Tien jaar lang zat ik in een administratieve functie, maar ik voelde dat er iets ontbrak. Mijn vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis opende mijn ogen. Toen besefte ik dat ik wilde werken met mensen," deelt Ingrid met een glimlach. Haar zoektocht leidde haar naar Zuidwester, waar ze de sprong waagde en zich inschreef voor de BBL opleiding.

"In het sollicitatiegesprek was er meteen een klik. Ervaringsdeskundige Michael zei: 'Als je maar goed kan koken, want dat is wel belangrijk!'" lacht Ingrid. Haar enthousiasme werd beloond, en ze begon met een 24-uurs werkweek bij Zuidwester, waarbij ze ook de interne opleiding MMZ4 volgde.

Uitdagingen en doorzettingsvermogen
"De opleiding was intensief, met wekelijkse één schooldag, 20 uur werk bij Zuidwester en huiswerk. Ondanks mijn ervaring moest ik Nederlands, Engels en rekenen inhalen. Maar ik heb het met liefde gedaan," zegt Ingrid. In juni 2023 behaalde ze haar diploma en werd ze medewerker wonen in Hellevoetsluis.

Nieuwsgierig naar verschillende doelgroepen en locaties, trad Ingrid toe tot de flexpool van Zuidwester, waar ze de diversiteit van haar vak kon verkennen. "Ik ben ook persoonlijk begeleider van twee cliënten. Mijn opleidingsachtergrond als secretaresse en handigheid met computers komen hier goed van pas. Ik voel me af en toe net een personal assistent van de cliënten!"

Financiële overwegingen en toekomstplannen
De overstap was niet helemaal zonder zorgen. "Ik had een goede baan, voor het geld hoefde ik de overstap zeker niet te maken. Gelukkig had ik gespaard en kreeg ik steun van het UWV in het eerste jaar. Ik werkte extra uren en paste mijn levensstijl aan. Maar ik had weinig tijd voor feestjes, dus dat maakte het makkelijk!" lacht Ingrid. Nu kijkt ze met voldoening terug en heeft ze plannen voor verdere specialisatie. "Ik wil over maximaal een jaar weer met een nieuwe opleiding starten. Verpleegkunde of toegepaste psychologie lijken me wel wat. Gelukkig biedt Zuidwester veel cursussen en opleidingsmogelijkheden aan. Ze luisteren echt naar de wensen van de medewerkers, dat vind ik heel positief." Ingrid erkent ook dat de zorg soms trage processen en papierwerk met zich meebrengt, maar de voldoening uit zinvol werk maakt het allemaal de moeite waard.
 

 

 

Een aanmoediging aan twijfelaars
"Voor wie twijfelt over een overstap naar Zuidwester, zeg ik: gewoon doen! Het is boven verwachting leuk. Dit is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt!”

Het verhaal van Ingrid weerspiegelt niet alleen haar persoonlijke groei maar ook de impact die ze heeft op het leven van cliënten. Een simpele dagelijkse activiteit kan voor hen een waardevol hoogtepunt zijn, en voor Ingrid is het de vervulling van haar passie.

*Zoek jij ook een betekenisvolle carrière? Ontdek de mogelijkheden bij Zuidwester en laat je inspireren door het verhaal van Ingrid. Samen maken we het verschil in het leven van mensen met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel.