Alle ervaringsverhalen

Kenny en Marja


Het volgen van HBO-opleiding naast je werk is leuk en kan uitdagend zijn. Alle ballen in de lucht houden, opdrachten maken en plannen, gemotiveerd blijven. De HBO praktijkopleider helpen jou daarbij.

Kenny Weijgers en Marja Houterman zijn sinds 2018 HBO gecertificeerde praktijkopleiders binnen Zuidwester. De HBO praktijkopleiders ondersteunen studenten zodat zij de eindstreep van de opleiding halen. “De vorm van de begeleiding is volledig afgestemd op de wens en behoefte van de student. Dat kan bijvoorbeeld een coachingsgesprek zijn, omdat iemand een betere balans wil tussen studie, werk en privé. Of soms wordt er gevraagd om feedback op een afstudeeropdracht”, laat Marja weten. “Daarnaast brengen we studenten graag samen in het project Leren van en met Elkaar. In de regio Hoeksche Waard en Rotterdam is er een groep studenten die elkaar regelmatig ziet en ervaringen uitwisselt”, vult Kenny aan. “Dit werkt goed. Studenten geven aan dat deze bijeenkomsten nieuwe invalshoeken en daardoor nieuwe energie opleveren.”

Leren gaat makkelijker met en van elkaar
Kenny en Marja zijn er voor alle medewerkers van Zuidwester die een deeltijd HBO opleiding volgen. "Gedurende het studiejaar zijn er meerdere contactmomenten. We volgen het leerproces en springen in op vragen die onderweg ontstaan. We merken dat het studenten vaak rust brengt om zaken te delen met iemand die hen begrijpt. Alleen al het bieden van een luisterend oor kan het verschil maken. We staan echt naast de studenten, kijken van een afstandje mee en ondersteunen waar nodig. Soms functioneren we als stok achter de deur, soms wordt het vertrouwelijk.” Ze raden alle studenten aan om contact met hen op te nemen. “Ook als je geen vragen hebt. Neem ons mee in jouw leerproces en doe er je voordeel mee. Leren gaat zoveel makkelijker met en van elkaar."

 

 

Meer zelfvertrouwen, minder perfectionistisch
Ina Jochems volgde een HBO opleiding en werd daarbij ondersteund door een praktijkopleider. Ze volgde naast haar baan als secretaresse voor de regio Voorne-Putten de deeltijdopleiding HBO Office Management aan de Hogeschool Rotterdam. “Ik wilde mezelf verder ontwikkelen en had vooral op persoonlijk vlak nog veel te leren”, laat ze weten. Inmiddels heeft Ina de opleiding succesvol afgerond en kijkt ze met plezier terug op deze drukke maar waardevolle tijd. “Het was ontzettend leerzaam en het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. Ik probeer altijd dicht bij mezelf te blijven, maar écht in mezelf geloven vond ik best lastig. Ik kan nu beter met complimenten omgaan en mijn perfectionisme meer loslaten. De praktijkbegeleider heeft daarbij een positieve rol gespeeld. Kenny is echt een topper. Hij maakte alle tijd voor mij, hielp me ruimte maken en vertrouwen houden om alle uitdagingen aan te gaan. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat ik mijn diploma heb behaald."