Alle ervaringsverhalen

Roos


woonbegeleider

De gehandicaptensector is niets voor mij, dacht Roos Karelse altijd. Toch zou ze nu niet anders meer willen. “Het is zulk dankbaar werk. Het blijft bijzonder om te merken dat je er écht toe doet.”

 

 

Roos is woonbegeleider bij Zuidwester op een van de woningen in Goes. In deze woning wonen vooral ouder wordende cliënten, een gevarieerde groep van bewoners die veel verzorging nodig heeft en waarbij sfeer en gezelligheid belangrijk is. Een deel van deze bewoners heeft dagbesteding op de woning zelf. “Daarom werk ik ook als begeleider dagbesteding. Daarnaast ben ik persoonlijk begeleider van twee cliënten. Dit betekent dat ik hen help met alles wat er komt kijken bij wonen, werken en vrije tijd. Hiervoor heb ik veel contact met hun ouders of wettelijk vertegenwoordigers en ik ga bijvoorbeeld met de cliënten mee als ze een afspraak buiten de deur hebben. Een functie met veel verantwoordelijkheid en grote betrokkenheid, wat het werk extra mooi maakt.”

Jaren geleden kon ze zich niets voorstellen bij een baan in de gehandicaptensector. Toch was ze na haar stages helemaal om. “Ik heb nog een tijdje in de ouderenzorg gewerkt, maar dat was niets voor mij. Het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking is heel divers en vooral heel dankbaar. Cliënten kunnen het niet altijd zelf aangeven, maar je merkt wel dat je ertoe doet. Het zijn vaak de kleine momentjes; een glimlach, een gebaar, een aanraking. Dat maakt het zo bijzonder. Daarnaast heb ik het echt naar mijn zin in het team. De sfeer is goed, we weten wat we aan elkaar hebben en we hebben lol met elkaar en met de cliënten, want dat hoort er ook bij.”

Werken met verschillende doelgroepen
Roos begon bij Zuidwester als flexmedewerker. Ze heeft inmiddels een vast contract en springt nog steeds bij in de flexpool van Zeeland. “Als flexmedewerker vervang je medewerkers die ziek zijn of vakantie hebben. Je werkt dan op verschillende locaties en met verschillende cliëntgroepen, wat het afwisselend maakt. Ik vind het leuk om naast mijn vaste woning ook op andere locaties te werken. En flexmedewerkers zijn hard nodig. Voor mensen die op zoek zijn naar veel afwisseling waarin ze zelf kunnen bepalen hoeveel ze werken, is de flexpool ideaal.”     

Roos werkt momenteel vooral met cliënten die veel verzorging en begeleiding nodig hebben, maar ze weet uit ervaring dat er bij Zuidwester veel verschillende cliëntgroepen wonen. “En dat maakt werken in de gehandicaptenzorg zo divers. Je bent met veel meer dan verzorging alleen bezig. Er zijn cliënten die veel zelfstandig kunnen en vooral sturing en ondersteuning vragen tot aan cliënten die overal hulp bij nodig hebben, en alles er tussenin. Er is dan ook altijd wel een locatie en doelgroep die past bij jouw kwaliteiten en wensen. Bovendien is Zuidwester een fijne werkgever met veel groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.”