Alle ervaringsverhalen

Helena
van Sant


Persoonlijk begeleider

Werken bij Zuidwester – volgens Helena van Sant (Persoonlijk Begeleider)
 
Sinds drie jaar werkt Helena van Sant bij Zuidwester. Ze is persoonlijk begeleider van cliënten op onze locatie aan de Mastbosstraat. Helena leert ze op eigen benen te staan, grenzen te verleggen en dromen te realiseren.
 
Helena ondersteunt mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking. De ondersteuning is gebaseerd op individuele ontwikkelingsmogelijkheden. Cliënten zijn schoolgaand of hebben een vorm van werk of dagbesteding. De focus ligt op doorgroeien naar meer zelfstandig wonen, indien mogelijk. Er zijn begeleidingsvragen op het gebied van gedrag, relaties, school en het vergroten van zelfstandigheid.
 
Eerste aanspreekpunt

Als persoonlijk begeleider is Helena het eerste aanspreekpunt van haar cliënten en hun directe omgeving. “Ik stel samen met hen en de cliënt het ondersteuningsplan op en zorg ervoor dat het plan goed wordt uitgevoerd. Mijn werkzaamheden zijn onder andere dat ik de cliënt met (sociale) contacten ondersteun en dat ik zorg voor structuur en veiligheid in een huiselijke omgeving. Ook zorg ik voor een zinvolle besteding van de dag.”
 
Helpen bij persoonlijke ontwikkeling
Deze doelgroep spreekt Helena aan vanwege de vele afwisseling. “Je krijgt regelmatig te maken met hoogoplopende emoties en soms met heftige incidenten.”, vertelt ze. “Tijdens mijn stage in het speciaal onderwijs vloog er al op de eerste dag een stoel door de klas. Ik dacht meteen: met deze mensen wil ik werken.”  Ze vervolgt: “Ik ben ook altijd al geïnteresseerd geweest in mensen met een verstandelijke beperking, verslavingsproblemen of een moeilijke jeugd. Jongeren met deze problematiek boeien me, omdat je ze kunt helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling.”
 

 

 

 

Helemaal op haar plek
Helena zit helemaal op haar plek bij Zuidwester. “Het is een fijne werkgever die met je meedenkt. De zorgmanager is erg betrokken, wat het werk echt prettig maakt. Er is altijd ruimte voor overleg, en dat maakt een groot verschil.” Het team van de Mastbosstraat telt meer mannen dan vrouwen. “Het is belangrijk om een balans te hebben in het team.”, zegt ze hierover. “Een team met alleen vrouwen of mannen werkt niet. Cliënten voelen zich soms minder snel op hun gemak om over bepaalde onderwerpen te praten met mannen, zoals bijvoorbeeld seksualiteit. Die gesprekken neem ik dan graag op me.”
 
Stevig in je schoenen

Als je met deze doelgroep werkt, is het belangrijk om stevig in je schoenen te staan. “Humor is ook belangrijk, want vaak hebben de bewoners al een zwaar leven achter de rug. Het is belangrijk om dingen luchtig te houden. En je moet een goed mondje hebben; het is niet altijd makkelijk, maar het helpt om gesprekken aan te gaan. Zeker als het gaat om over gevoelige onderwerpen.”
 
Leuke doelgroep
“Wat het werk voor mij zo speciaal maakt, zijn mijn collega’s en de doelgroep.”, zegt Helena. “De bewoners zijn soms een uitdaging, maar het is een heel leuke doelgroep. Als persoonlijk begeleider heb je de ruimte om multidisciplinair te werken. Het geeft me ook meer verantwoordelijkheid en de mogelijkheid om echt lijnen uit te zetten. Daarbij is er ook ruimte om door te groeien in je functie.”